Μπορώ να πάω πενταήμερη;

Published on 1 March 2013 at 10:00

Ερώτηση«Είμαι στην 3η Λυκείου, κι ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν πήγα στις εκδρομές με το σχολείο μου, φέτος θα πάω πενταήμερη. Από την αρχή της χρονιάς μαλώνουμε με τους γονείς μου που δεν θέλουν να πάω. Εγώ τους λέω ότι δεν πρόκειται να αμαρτήσω ούτε να κάνω τρελά πράγματα αλλά αυτοί συνεχίζουν να μου κάνουν «κήρυγμα» όλη μέρα. Πειράζει που θα πάω πενταήμερη; Και τι μπορώ να κάνω για να κάνω τους γονείς μου να με εμπιστευτούν;»


Μπορώ να πάω 5ήμερη;

Η Γ’ Λυκείου είναι από μόνη της μία δύσκολη περίοδος για κάθε παιδί,  με πίεση και συναισθηματικά φορτισμένη, οπότε η πενταήμερη πραγματικά απασχολεί πολλούς έφηβους χριστιανούς, αρκετοί από τους οποίους τελικά πηγαίνουν. Παρ’ όλο που η φασαρία της πενταήμερης (κι όλος ο ντόρος που γίνεται πριν από αυτήν) είναι τελικά μεγαλύτερη από την ίδια την εκδρομή, δεν είναι απλά τα πράγματα, άντε πήγα κι ήρθα κι όλα καλά. Πολλοί όντως ήρθαν και το προσπέρασαν έτσι απλά, για κάποιους άλλους όμως τα πράγματα δεν ήταν το ίδιο καλά.... Γιατί τελικά αν δεν πας, ίσως το μόνο που θα πάθεις, (κι αυτό όχι σίγουρα), είναι να σου μείνει ένα απωθημένο! Αν όμως πας, θα πρέπει να θυμάσαι ότι οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι και κάποια πράγματα πρέπει να τα προσέχεις.

 

Εγώ λοιπόν δεν θα σου πω αν πρέπει ή δεν πρέπει να πας, ούτε θα σου αναλύσω εδάφια της Αγίας Γραφής, γιατί πιστεύω τα ξέρεις ήδη. Θα σου επισημάνω μόνο μερικά πράγματα και πιστεύω ότι σαν  παιδί του Θεού έχεις και την σοφία να εκλέξεις τελικά το σωστό.

 

#1 Πνευματική Κατάσταση

Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα από την ίδια την εκδρομή, είναι η πνευματική σου κατάσταση που βρίσκεσαι αυτόν τον καιρό. Είσαι κοντά με τον Χριστό; Προσεύχεσαι; Συνήθως για τους νέους που μεγαλώνουμε στην εκκλησία, η Γ’ Λυκείου δεν είναι η καλύτερη πνευματική περίοδος της ζωή μας, κι αυτό είναι λογικό αν υπολογίσεις τα φροντιστήρια (που σου τρώνε χρόνο από την εκκλησία), το διάβασμα, την αγωνία κι όλη την πίεση… 

 

Ο χριστιανός λοιπόν που διανύει καλή πνευματική περίοδο, νομίζω θα επιλέξει μάλλον κάποια πνευματική δραστηριότητα, παρά να ξενυχτήσει το βράδυ σε νυχτερινό κέντρο!

 

Από την άλλη, σκέψου πόσο πιο ευάλωτος είναι ο κάθε νέος σ’ αυτή την περίοδο αν δεχθεί επιθέσεις από τον εχθρό της ψυχής μας, (κι είναι πολύ πιθανό ο διάβολος σ’ αυτά τα 5 24ώρα να βρει αρκετές ευκαιρίες να το κάνει)!

 

#2 Ευκαιρία για ξεσάλωμα

Για πολλούς νέους, πιστούς ή μη, η εκδρομή της πενταήμερης είναι η πρώτη τους ευκαιρία να φύγουν από το σπίτι μακριά από τους γονείς. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα να προσπαθήσουν σ’ αυτές τις 5 ημέρες να βγουν από τα όρια τους όσο περισσότερο γίνεται! Σίγουρα εκφράσεις όπως «θα το κάψουμε», «πάμε τα σπάσουμε» «θα μεθύσουμε» ακούγονται στο σχολείο σου αυτή την περίοδο. Εσύ πιστεύεις ότι έχεις θέση μέσα σε όλα αυτά; Αν τα δεις γύρω σου να συμβαίνουν τι θα κάνεις; 

 

Να θυμάσαι ότι το παιδί του Θεού, πρέπει να έχει χριστιανικό περπάτημα παντού, όπου κι αν βρίσκεται. Κι ότι τα μάτια του Πατέρα είναι πάντα στραμμένα πάνω του…

 

#3 Συμμετοχή σε όλα

Επιλέγοντας να πας πενταήμερη, αυτόματα είναι δεδομένο ότι θα συμμετέχεις και σε όλες τις δραστηριότητες που θα λαμβάνουν μέρος κι οι συμμαθητές σου. Κι αυτό πιθανόν να περιλαμβάνει και πράγματα που σε διαφορετική περίπτωση σαν χριστιανός δεν θα έκανες. Γιατί δεν θα είναι μόνο τα μουσεία, οι ξεναγήσεις και να πιείς καφεδάκι με τους φίλους σου. Θα είναι και μπουζούκια, θα είναι και clubing, και πιθανόν και άλλα πράγματα που θα σε φέρουν σε δύσκολη θέση. Σίγουρα δεν θα είναι προσευχή και μελέτη του Λόγου! Εσύ λοιπόν εκεί τι θα κάνεις; Θα μπορέσεις να πεις δεν πίνω; Θα μπορέσεις να πεις δεν καπνίζω; Κι αν τελικά οι φίλοι σου τα κάνουν αυτά εσύ τι θα κάνεις; Θα κάθεσαι στην άκρη μόνος;

 

#4 Εμπιστοσύνη

Λες ότι οι γονείς σου δεν σε εμπιστεύονται και σε «κηρύττουν» όλη μέρα. Το θέμα με την εμπιστοσύνη είναι ότι είναι χρονοβόρα υπόθεση κι όχι υπόθεση της στιγμής. Αν δηλαδή σε παλαιότερες περιπτώσεις, εσύ δεν έκανες τις σωστές επιλογές αλλά τα θαλάσσωνες, τότε έχουν δίκιο που ούτε τώρα σε εμπιστεύονται! Λες δεν πρόκειται να αμαρτήσω. Έχεις ξαναδοκιμαστεί σε αυτό; Σου έχει βάλει ο διάβολος παγίδες που κατάφερες να προσπεράσεις, ή σε κάθε του παγίδα έπεφτες μέσα;

Αν στο παρελθόν κατάφερνες να νικήσεις τους πειρασμούς, τότε είμαι σίγουρος ότι οι γύρω σου θα σου έδειχναν εμπιστοσύνη. Αν δεν τα είχες καταφέρει μέχρι τώρα, ξεκίνα από τώρα, και κάνε υπομονή για να δουν οι δικοί σου την ζωή σου και να αρχίσουν να σε εμπιστεύονται.

 

#5 Ζήτα συμβουλή

Όταν ζεις μία κατάσταση, η φόρτιση κι ο συναισθηματισμός δεν σε αφήνουν να δεις καθαρά και να εκλέξεις σωστά. Ζήτα συμβουλή από άτομα που εμπιστεύεσαι, που είναι καλά πνευματικά, και έχουν και την πνευματική όραση αλλά και σε ξέρουν καλύτερα (τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του χαρακτήρα σου, τις παρέες σου, την οικογένεια σου), οπότε μπορούν να σε συμβουλέψουν και να σε βοηθήσουν να πάρεις την σωστή απόφαση. Τέτοια άτομα μπορούν να είναι ο ποιμένας της εκκλησίας σου, ο υπεύθυνος της νεολαίας σου, αλλά και νέοι πνευματικοί αδελφοί, οι οποίοι έχουν ζήσει κι αυτοί παλιότερα το ίδιο με αυτό που περνάς εσύ τώρα και ξέρουν να σου πούνε από την δική τους εμπειρία πώς εκείνοι τα κατάφεραν!

 

# 6 Ζήτα προσευχή

Όχι μόνο για την πενταήμερη αλλά γενικά για όλη την Γ’ Λυκείου. Είναι περίοδος που έτσι κι αλλιώς πρέπει να πάρεις σημαντικές αποφάσεις που και το να μην είσαι καλά πνευματικά κάνει την επιλογή ακόμη πιο δύσκολη στο να καταλάβεις ακριβώς τι θέλει ο Θεός από σένα να κάνεις. Γι’ αυτό, αν όλη αυτή την χρονιά νιώθεις ότι απομακρύνεσαι από τον Χριστό, ζήτησε πνευματική βοήθεια από τα αδέλφια σου. Ζήτησε από την εκκλησία που πηγαίνεις να προσεύχονται για σένα.

 

Να θυμάσαι ότι η μάχη που έχεις να δώσεις δεν είναι ένας σαρκικός αγώνας κόντρα σε αυτά που βλέπεις μπροστά σου, αλλά αγωνίζεσαι έναν πνευματικό αγώνα, ενάντια στις μεθοδείες του εχθρού, ενάντια στις πνευματικές παγίδες που σου στήνει.


Επειδή, η πάλη μας δεν είναι ενάντια σε αίμα και σάρκα,
αλλά ενάντια στις αρχές, ενάντια στις εξουσίες,
ενάντια στους κοσμοκράτορες του σκότους τούτου τού αιώνα,
ενάντια στα πνεύματα της πονηρίας στα επουράνια. 
(Εφεσίους ς12)

 

* Δημοσιεύτηκε αρχικά στο περιοδικό Christianiteen στο τεύχος #3 (Μάρτιος 2013)


«   »