Πώς μπορώ να ξέρω ότι δεν θα με ξεγελάσει ο διάβολος;

Published on 1 January 2013 at 10:00

Ερώτηση: Διάβασα στο πρώτο σας τεύχος την συμβουλή που δώσατε σε ένα παιδί να προσευχηθεί κι ο αληθινός Θεός να του φανερωθεί. Ξέρω όμως ότι πολλές φορές ο διάβολος μεταμορφώνετε σε άγγελο για να ξεγελάσει τους πιστούς. Πώς θα ξέρω λοιπόν είναι ο αληθινός Θεός κι όχι ο διάβολος μεταμφιεσμένος σε άγγελο που θα προσπαθεί να με ξεγελάσει;


Πώς μπορώ να ξέρω ότι δεν θα με ξεγελάσει ο διάβολος;

Έχεις δίκιο ως προς το εδάφιο, αλλά νομίζω κάνεις λάθος στην ερμηνεία του. Γιατί πραγματικά υπάρχει εδάφιο μέσα στην Γραφή που αναφέρει ότι ο διάβολος μεταμορφώνεται σε άγγελο φωτός, όμως το νόημα είναι διαφορετικό.


Tο εδάφιο το αναφέρει ο Απόστολος Παύλος στην επιστολή προς Κορινθίους Β’ ια 13-15:


«Επειδή, οι άνθρωποι αυτού τού είδους είναι ψευδαπόστολοι, δόλιοι εργάτες, που μετασχηματίζονται σε αποστόλους τού Χριστού. Και δεν είναι τίποτε το θαυμαστό· επειδή, ο ίδιος ο σατανάς μετασχηματίζεται σε άγγελο φωτός. Δεν είναι, λοιπόν, μεγάλο αν και οι διάκονοί του μετασχηματίζονται σε διακόνους τής δικαιοσύνης· που το τέλος τους θα είναι σύμφωνα με τα έργα τους».

 

Αυτό που θέλει να πει ο απόστολος Παύλος εδώ, είναι ότι ο διάβολος δεν θα φέρει την αμαρτία μπροστά σου ως κάτι κακό, αλλά θα στην παρουσιάσει ωραία και καλή για να σε ξεγελάσει να αμαρτήσεις. Όπως κι οι ψευδαπόστολοι δεν παρουσίαζαν τους εαυτούς τους σαν εργάτες του σατανά γιατί τότε κανένας δεν θα δεχόταν το κήρυγμά τους. 

 

Θυμήσου το παράδειγμα της Εύας. Ο διάβολος της παρουσίασε τον απαγορευμένο καρπό σαν κάτι ωραίο, που αν το φάει θα γίνει όμοια με τον Θεό. Δεν τις είπε ότι αν το φάει θα πεθάνει, γιατί ήξερε
ότι τότε η Εύα δεν θα το έτρωγε. Επειδή λοιπόν οι πιστοί ξέρουν την αλήθεια και δεν δέχονται τις ψευδοδιδασκαλίες, ο διάβολος για να καταφέρει να τους ξεγελάσει, τις εμφανίζει ως λόγια πιστών ανθρώπων ή ως λόγια της Αγίας Γραφής. Στον πειρασμό στον Χριστό, χρησιμοποίησε την Γραφή για να τον κάνει να αμαρτήσει.

 

«Και τον έφερε στην Ιερουσαλήμ, και τον έστησε επάνω στο πτερύγιο του ιερού, και του είπε: Αν είσαι Υιός τού Θεού, ρίξε τον εαυτό σου από εδώ κάτω· επειδή, είναι γραμμένο ότι: «Θα προστάξει για σένα τούς αγγέλους του για να σε διαφυλάξουν»· και ότι: «Θα σε σηκώνουν επάνω στα χέρια τους, για να μη προσκόψεις το πόδι σου επάνω σε πέτρα». Και ο Ιησούς, απαντώντας, είπε σ' αυτόν, ότι έχει ειπωθεί: «Δεν θα πειράξεις τον Κύριο τον Θεό σου». (Λουκάς δ’9-12)


Άλλωστε, ο διάβολος δεν θα μπορούσε να εμφανιστεί έτσι όπως το εννοείς σε κάποιον χριστιανό. Να μεταμορφωθεί σε άγγελο δηλαδή και να τον ξεγελάσει. Γιατί δεν το επιτρέπει ο Θεός. Ακόμη και σε περιπτώσεις που ο διάβολος έρχεται στην ζωή του πιστού για να τον πειράξει, δεν κάνει ελεύθερα ότι θέλει, αλλά ενεργεί μέχρι εκεί που του το επιτρέπει ο Θεός. Υπάρχει στην Γραφή το παράδειγμα του Ιώβ, που ζήτησε ο διάβολος άδεια από τον Θεό για να τον πειράξει, κι ο Θεός του επέτρεψε, αλλά του έβαλε όρια και περιορισμούς. Ακόμη και τους μαθητές του Ιησού ήθελε να πειράξει, αλλά δεν μπορούσε αν δεν του το επέτρεπε ο Θεός (Λουκάς κβ’32).


Να έχεις λοιπόν εμπιστοσύνη σε Αυτόν που πίστεψες, ότι δεν θα σε αφήσει να ξεγελαστείς, αλλά Αυτός που ξέρει τις δυνάμεις σου και τις δυνατότητές σου, θα σε διαφυλάξει μέχρι το τέλος κοντά Του.


«Πειρασμός δεν σας κατέλαβε, παρά μονάχα ανθρώπινος· όμως, είναι πιστός ο Θεός, ο οποίος δεν θα σας αφήσει να πειραστείτε περισσότερο από τη δύναμή σας, αλλά μαζί με τον πειρασμό θα κάνει και την έκβαση, ώστε να μπορείτε να υποφέρετε». (Ά Κορινθίους ι’13)

 

* Δημοσιεύτηκε αρχικά στο περιοδικό Christianiteen στο τεύχος #2 (Ιανουάριος 2013)


«   »