Ποια πρέπει να είναι η στάση μου απέναντι στην ομοφυλοφιλία;

Published on 31 December 2020 at 10:00

Ερώτηση: Είμαστε μία παρέα 4 κοριτσιών που είμαστε μαζί από το Δημοτικό, και τώρα στο Πανεπιστήμιο σπουδάζουμε στην ίδια πόλη! Κάποια στιγμή τα δύο κορίτσια τα "έφτιαξαν" μεταξύ τους. Εγώ έρχομαι σε πολύ δύσκολη θέση. Τί μπορώ να κάνω; Που δεν θέλω να χάσω τις φίλες μου και να χαλάσω την φιλία μας;


Ποια πρέπει να είναι η στάση μου απέναντι στην ομοφυλοφιλία;

Από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του κόσμου, ο Θεός ευλόγησε τις σεξουαλικές σχέσεις των ανθρώπων, λέγοντας στον Αδάμ και στην Εύα:
«Αυξάνεστε και πληθύνεστε και γεμίστε τη γη» (Γένεση 1:28). 


Ταυτόχρονα όμως έθεσε και τα όρια μέσα στα οποία οι σχέσεις θα είναι ευλογημένες. Έτσι ευλόγησε τις σχέσεις του άνδρα με την γυναίκα, μέσα όμως στα πλαίσια του γάμου, κι όλη η Αγία Γραφή είναι γεμάτη με εδάφια πάνω σε αυτό. Άλλωστε νομίζω πώς δεν ήταν τυχαίο το γεγονός ότι ο Κύριος σαν πρώτο θαύμα της επίγειας διακονίας Σου επέλεξε να ευλογήσει τον γάμο στην Κανά, λύνοντας ένα πρόβλημα που προέκυψε στο γαμήλιο γλέντι!

 

Όρισε όμως και ποιες σεξουαλικές σχέσεις δεν είναι ευλογημένες. Μέσα σε αυτές είναι οι σχέσεις πριν τον γάμο, η αιμομιξία, η ομοφυλοφιλία αλλά και οι επαφές ανθρώπων με ζώα. Επίσης δεν είναι αποδεκτές από τον Θεό και οι σχέσεις των παντρεμένων εκτός γάμου, δηλαδή η μοιχεία.


Το θέμα με όλα αυτά είναι ότι πλέον τα βρίσκουμε καθημερινά μπροστά μας! Μπορείς να καταλάβεις το παράλογο της εποχής μας, όταν τα ζευγάρια που ο Θεός θέλει να ευλογήσει, δεν θέλουν να παντρεύονται αλλά διεκδικούν το «δικαίωμά» τους να συζούν, κι από την άλλη τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια που ο Θεός απεχθάνεται, αγωνίζονται για το «δικαίωμά» τους να παντρεύονται!


To πρόβλημα λοιπόν της εποχής μας είναι ότι οι άνθρωποι απέρριψαν τον Θεό, και ο Θεός τους έκλεισε την διάνοια να μην καταλαβαίνουν! Έτσι η κοινωνία μας χαρακτηρίζεται σήμερα από την απόλυτη χαλαρότητα των ηθών, όπου την ακολασία την ονομάζουμε κατάργηση των ταμπού, τις διεφθαρμένες απόψεις τις λέμε θάρρος, κι η απόλυτη αμαρτία λέγεται εναλλακτικός τρόπος ζωής!


Και το θέμα τώρα είναι, τι κάνουμε εμείς;

 

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά! 

 

#1 Η ομοφυλοφιλία δεν είναι το κύριο πρόβλημα!

Πρέπει να καταλάβεις ότι ο ομοφυλόφιλος δεν έχει καμία διαφορά με τους υπόλοιπους ανθρώπους, αλλά είναι κι αυτός ένας ακόμη αμαρτωλός που έχει ανάγκη σωτηρίας, που χρειάζεται τον Χριστό! Δεν έχει κανένα νόημα λοιπόν το να βοηθήσεις κάποιον να ελευθερωθεί από το οποιοδήποτε πάθος του, αν δεν του δείξεις την σωτηρία που χαρίζει ο Χριστός! Μίλησε για την προσωπική σου εμπειρία σωτηρίας, και για το πνευματικό σου περπάτημα με τον Ιησού!


Να θυμάσαι ότι έχουν υπάρξει πολλοί ομοφυλόφιλοι που γνώρισαν τον Χριστό κι άλλαξε η ζωή τους! Κι απόστολος Παύλος λέει: «Ή, δεν ξέρετε ότι οι άδικοι δεν θα κληρονομήσουν τη βασιλεία τού Θεού; Μη πλανιέστε· ούτε πόρνοι ούτε ειδωλολάτρες ούτε μοιχοί ούτε κίναιδοι ούτε αρσενοκοίτες ούτε κλέφτες ούτε πλεονέκτες ούτε μέθυσοι ούτε κακολόγοι ούτε άρπαγες δεν θα κληρονομήσουν τη βασιλεία τού Θεού. Και μερικοί υπήρξατε τέτοιοι· αλλά λουστήκατε, αλλά αγιαστήκατε, αλλά δικαιωθήκατε, στο όνομα του Κυρίου Ιησού, και με το Πνεύμα τού Θεού μας» (Ά Κορινθίους 6:9-11)

 

#2 Καταδίκη κάθε ανηθικότητας

Παρ’ όλο που η ομοφυλοφιλία μπορεί να σε ενοχλεί περισσότερο από όσο θα σε ενοχλούσε κάποια άλλη αμαρτία, εν τούτοις δεν παύει να είναι άλλη μία μορφή ανυπακοής στον Λόγο του Θεού. Η στάση σου και η αντιμετώπισή σου θα πρέπει να είναι ίδια και σε κάθε άλλη μορφή αμαρτίας, ακόμη κι αν δεν σου φαίνεται το ίδιο σοβαρή παράβαση, όπως για παράδειγμα ένα ψέμα ή η κλοπή. Για να γίνει όμως αποδεκτή η στάση σου από τις φίλες σου, θα πρέπει η ζωή σου να τις έχει πείσει ότι δεν διαφωνείς μόνο με την ομοφυλοφιλία, αλλά και με κάθε άλλη μορφή ανηθικότητας που παραβαίνει τον Λόγο του Θεού. 


#3 Η βίβλος σου δίνει το δικαίωμα να επιλέξεις αν θα τις κάνεις παρέα ή όχι!

Το ότι η ομοφυλοφιλία καταδικάζεται στη Βίβλο, δεν σημαίνει ότι πρέπει να διακόψεις την φιλία σου. Άλλωστε σε κάθε περίπτωση, ο Θεός καταδικάζει την αμαρτία αλλά δεν απορρίπτει τον αμαρτωλό. Αντίθετα, περιμένει και μακροθυμεί μέχρι αυτός να επιστρέψει σε Εκείνον. Επίσης, μην ξεχνάς ότι ο Κύριος κατηγορήθηκε από τους Φαρισαίους, ότι έκανε παρέα με τους αμαρτωλούς (Ματθαίος :10-11).


Πάνω σε αυτό υπάρχουν και τα λόγια του Ιησού στην προσευχή για τους μαθητές Του, που ενώ ξέρει ότι ο κόσμος είναι γεμάτος με ανηθικότητα και αμαρτία, προσεύχεται όχι να τους βγάλει ο Πατέρας μέσα από τον κόσμο, αλλά να τους διατηρήσει μέσα στον κόσμο Άγιους (Ιωάννης 17:9-19)!


Επίσης ο απόστολος Παύλος μιλάει στους Κορινθίους να μην συναναστρέφονται με τους ανήθικους ανθρώπους, αλλά τους τονίζει ότι το λέει όχι για τους ανθρώπους που δεν έχουνε Χριστό, γιατί τότε θα έπρεπε να φύγουνε από τον κόσμο, αλλά τους το λέει για να μην κάνουν παρέα με τους «πιστούς» που κάνουνε ανήθικες πράξεις! (Α’ Κορινθίους 5: 9-12)


Από την άλλη μεριά όμως, αν η κατάσταση αυτή μέσα στην παρέα σε ενοχλεί τότε θα πρέπει να βρεις μία λύση. ΢την φιλία, όπως και σε όλες τις ανθρώπινες σχέσεις υπάρχουν όρια, και ο καθένας μας κάνει παραχωρήσεις. Έτσι, κι οι φίλες σου πρέπει να σεβαστούν την πίστη σου, κι εσύ πρέπει να σεβαστείς τις επιλογές τους, για να μπορέσει η φιλία σας να συνεχιστεί. Αν δεν γίνει αυτό, παρόλο που η φιλία σας είναι εδώ και πολλά χρόνια, θα δεις ότι σταδιακά θα αρχίσει να εξασθενεί. Άλλωστε, αν κάτι δεν σε οικοδομεί και δεν μπορείς να το διαχειριστείς, δεν είναι λάθος να το αποφεύγεις, και να καταγίνεσαι με άλλα πράγματα που σου φέρνουν γαλήνη και ηρεμία.

 

Να θυμάσαι το εδάφιο στους Ρωμαίους 12:9: «Η αγάπη να είναι ανυπόκριτη. Αποστρέφεστε το πονηρό και να προσκολλάστε στο αγαθό»

 

* Δημοσιεύτηκε αρχικά στο περιοδικό Christianiteen στο τεύχος #5 (Απρίλιος 2015)


«