Περιγραφή της Γέννησης του Ιησού

Published on 20 December 2020 at 10:00

Την εποχή που Καίσαρας στην Ρωμαϊκή αυτοκρατορία ήταν ο Αύγουστος, βασιλιάς στην Ιουδαία ο Ηρώδης και στην Συρία ηγεμόνευε ο Κυρήνιος, υπήρχε ένας ιερέας που τον λέγαν Ζαχαρία. Ήταν παντρεμένος με την Ελισάβετ, κι ενώ ήταν δίκαιοι και περπατούσαν σε όλες τις εντολές του Θεού, δεν μπορούσαν να κάνουν παιδιά. 

 

Κάθε ιερέας, εκείνη την εποχή, είχε την ευκαιρία να ιερατεύσει στα Άγια των Αγίων μόνο μία φορά στην ζωή του, μερικές φορές ίσως και καμία, αφού οι ιερείς ήταν πολλοί κι η επιλογή γινόταν με κλήρωση. Κι όταν σε ένα ιερέα έπεφτε ο κλήρος, αυτός ιερουργούσε στον ναό από το ένα Σάββατο μέχρι το επόμενο. 

 

Ο Ζαχαρίας ήταν πια πολύ μεγάλος σε ηλικία όταν τελικά του έπεσε ο κλήρος για να ιερατεύσει. Μπήκε στον Ναό κι άρχισε να θυμιατίζει, ενώ από έξω υπήρχε πάρα πολύ λαός συγκεντρωμένος που την ίδια ώρα προσευχόταν. Μέσα στον Ναό, φάνηκε στον Ζαχαρία ένας άγγελος και του είπε: "Μη φοβάσαι Ζαχαρία, γιατί ακούστηκε η προσευχή σου κι η γυναίκα σου η Ελισάβετ θα γεννήσει γιο. Θα καλέσεις το όνομα του Ιωάννης. Θα είναι για σένα χαρά κι αγαλλίαση και πολλοί θα χαρούν για τη γέννησή του. Θα είναι Μέγας ενώπιον του Κυρίου, κρασί και σίκερα δεν θα πιει ποτέ, ενώ θα γεμίσει με Πνεύμα Άγιο ακόμη από την κοιλιά της μητέρας του".

 

Σύμφωνα με τα λόγια του αγγέλου, ο Ιωάννης θα ήταν μεγάλος στην προσωπική του αφιέρωση, μεγάλος στην προφορά του στο έργο του Θεού αλλά και γεμάτος με το Άγιο Πνεύμα, αφού στόχος της αποστολής του θα ήταν να προετοιμάσει τις καρδιές του λαού Ισραήλ για να δεχτούνε τον Μεσσία. 

 

Ο Ζαχαρίας όμως δεν πίστεψε στα λόγια που άκουγε. Ήταν πολύ μεγάλος σε ηλικία για να το δεχτεί και ρώτησε τον άγγελο: "Πώς θα το πιστέψω ότι θα γίνει αυτό; Αφού είμαι γέρος κι η γυναίκα μου είναι πάρα πολύ μεγάλη στην ηλικία της"; Τότε ο άγγελος του απάντησε: "Εγώ είμαι ο Γαβριήλ που στέκομαι μπροστά στο Θεό.  Θα μείνεις τώρα σιωπηλός και δεν θα μπορέσεις να μιλήσεις μέχρι την ημέρα που θα ολοκληρωθούν όλα αυτά.  Επειδή δεν πίστεψες τους λόγους μου οι οποίοι θα εκπληρωθούν στην ώρα τους". 

 

Ο λαός που περίμενε τον Ζαχαρία να βγει έξω, κατάλαβε ότι κάποια οπτασία έβλεπε, αφού καθυστερούσε πολύ να βγει από τον Ναό. Κι όταν αυτός επιτέλους βγήκε, δεν μπορούσε πια να τους μιλήσει. Τους έκανε μόνο νεύματα και παρέμενε τελείως κωφός. Έμεινε τις υπόλοιπες μέρες για να ολοκληρώσει την λειτουργία του στο Ναό κι ύστερα επέστρεψε στο σπίτι του. Η Ελισάβετ έμεινε έγκυος, όμως για πέντε μήνες έκρυβε την εγκυμοσύνη κι έλεγε: "Ο Θεός που είδε την στενοχώρια μου, φρόντισε να με απαλλάξει από την ντροπή που ένιωθα μπροστά στους ανθρώπους". 

 

Ο ΓΑΒΡΙΗΛ ΣΤΗΝ ΜΑΡΙΑΜ


Έξι μήνες μετά την επίσκεψη στον Ζαχαρία στον Ναό, ο Άγγελος Γαβριήλ στάλθηκε σε μία άλλη περιοχή, στην πόλη της Ναζαρέτ, στη Γαλιλαία. Εκεί υπήρχε μία νεαρή κοπέλα, η Μαριάμ, η οποία ήταν αρραβωνιασμένη με τον Ιωσήφ. Ο άγγελος ήρθε με ένα χαρμόσυνο μήνυμα στη Μαριάμ και της είπε: "Χαίρε εσύ, προικισμένη από τον Θεό! Ο Κύριος είναι μαζί σου! Ευλογημένη είσαι εσύ ανάμεσα στις γυναίκες"! 

 

Η Μαριάμ ταράχτηκε για το λόγο και σκεφτόταν γιατί άραγε να της λέει αυτά τα λόγια. Ο άγγελος τότε είπε: "Μη φοβάσαι Μαριάμ, γιατί βρήκες χάρη από το Θεό. Θα μείνεις έγκυος και θα γεννήσεις γιο. Θα τον ονομάσεις Ιησού, επειδή αυτός θα είναι ο Μέγας κι Υιός Υψίστου θα ονομαστεί. Σε αυτόν θα δώσει ο Κύριος ο Θεός το θρόνο του Δαβίδ του πατέρα Του, θα βασιλεύσει για πάντα στον οίκο του Ιακώβ και στην Βασιλεία Του δεν θα υπάρχει τέλος. Η Μαριάμ απόρησε πώς θα γίνει αυτό αφού δεν είχε γνωρίσει ακόμα άντρα. Ο άγγελος τότε της απάντησε πως αυτό θα γίνει από το Πνεύμα το Άγιο που θα έρθει πάνω της και την δύναμη από τον Ύψιστο που θα την επισκιάσει. Για αυτό το αγόρι που θα γεννιόταν από αυτήν θα ήταν άγιο και θα ονομαζόταν Υιός του Θεού.

 

Το σημείο για τη Μαριάμ για να πιστέψει ήταν η Ελισάβετ. Ήταν συγγενής της και γνώριζε πολύ καλά ότι ήταν πολύ μεγάλη σε ηλικία κι ήταν πλέον αδύνατο να κάνει παιδί. Ο άγγελος της είπε: "Η Ελισάβετ η συγγενής σου όχι μόνο είναι έγκυος αλλά είναι ήδη στον έκτο μήνα! Γιατί πρέπει να ξέρεις ότι κανένα πράγμα δεν είναι αδύνατο στον Θεό". Τότε Μαριάμ παραδόθηκε στα σχέδια του Κυρίου κι είπε στον άγγελο: "Ιδού η δούλη του Κυρίου. Ας γίνει σε μένα κατά το λόγο σου". Και τότε έφυγε ο άγγελος.

 

Η Μαρία σηκώθηκε αμέσως κι έφυγε για την ορεινή περιοχή της Ιουδαίας όπου έμενε ο Ζαχαρίας με την Ελισάβετ.  Όταν μπήκε στο σπίτι, αγκάλιασε και φίλησε την Ελισάβετ. Εκείνη τη στιγμή σκίρτησε το βρέφος μέσα στην κοιλιά κι η Ελισάβετ πλημμύρισε με το Άγιο Πνεύμα. Και τότε φώναξε και με φωνή μεγάλη είπε:


"Ευλογημένη να είσαι εσύ ανάμεσα στις γυναίκες, κι ευλογημένος να είναι ο καρπός της κοιλιάς σου. Και πώς συνέβη αυτό σε μένα να με επισκεφτεί η μητέρα του Κυρίου μου; Γιατί κοίτα, καθώς ήρθε η φωνή του ασπασμού σου στα αυτιά μου, σκίρτησε το βρέφος μέσα μου. Και χαρά σε αυτήν που θα πιστέψει γιατί θα γίνει εκπλήρωση των λόγων που της είπε ο Κύριος". 

 

Κι η Μαριάμ απάντησε και είπε: "Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριο, κι αγαλλίασε το πνεύμα μου για το Θεό το Σωτήρα μου. Γιατί επέβλεψε στην ταπείνωση της δούλης του κι από δω και πέρα θα με μακαρίζουν όλες οι γενιές. Γιατί έργα θαυμαστά έκανε σε μένα ο Δυνατός κι Άγιο είναι το όνομά Του. Το έλεος Του υπάρχει σε γενεές γενεών σε όσους με δέος τον υπακούνε. Ενέργησε κραταιά με τον βραχίονά Του, διασκόρπισε τους περήφανους σύμφωνα με τα σχέδια της καρδιάς τους. Γκρέμισε τους δυνάστες από τους θρόνους τους κι ύψωσε τους ταπεινούς. Τους πεινασμένους γέμισε από αγαθά, και με άδεια χέρια έδιωξε τους πλούσιους. Βοήθησε τον Ισραήλ τον δούλο Του, αφού θυμήθηκε την υπόσχεση που είχε δώσει στους προγόνους μας, ότι δηλαδή θα σπλαχνίζεται τον Αβραάμ και τους απογόνους του για πάντα". 

 

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ


Μετά από αυτά, η Μαριάμ έμεινε εκεί για περίπου τρεις μήνες. Εν τω μεταξύ έφτασε η ώρα της Ελισάβετ  και γέννησε το παιδί της. Την όγδοη μέρα, την μέρα της περιτομής, μαζεύτηκαν οι συγγενείς κι έλεγαν να ονομάσουν το παιδί με το όνομα του πατέρα του, Ζαχαρία. Η Ελισάβετ όμως έλεγε ότι το όνομά του θα είναι Ιωάννης. Όλοι απορούσαν, επειδή δεν υπήρχε κανείς στη συγγένεια με αυτό το όνομα, και με νεύματα ρωτούσαν τον Ζαχαρία ποιο όνομα θα του δώσει. Ο Ζαχαρίας ζήτησε ένα πινακίδιο και πάνω σε αυτό έγραψε: "ΙΩΑΝΝΗΣ". Όλοι απόρησαν.  Τότε το στόμα του ελευθερώθηκε και λύθηκε η γλώσσα του. Αμέσως άρχισε να μιλάει κι ευλογούσε το Θεό! Και έπεσε φόβος σε όλους τους γείτονες και σε όλη την ορεινή της Ιουδαίας που έμαθαν όλα αυτά τα πράγματα και όλοι όσοι άκουσαν τα έβαλαν αυτά στην καρδιά τους λέγοντας: "Τι άρα θα είναι αυτό το παιδί;". Και το χέρι του Κυρίου ήταν μαζί του.

 

Τότε ο Ζαχαρίας πλημμύρισε με το Άγιο Πνεύμα και προφήτευσε λέγοντας: "Ευλογημένος ο Κύριος ο Θεός του Ισραήλ, γιατί επισκέφτηκε και λύτρωσε τον λαό Του. Για χάρη μας έστειλε ένα δυνατό σωτήρα από την γενιά του Δαβίδ του δούλου του, όπως ακριβώς είχε πει αιώνες πριν δια στόματος των Αγίων Του προφητών. Αυτός θα είναι η σωτηρία μας από όλους τους εχθρούς μας κι από το χέρι όλων όσων μας μισούνε. Για να εκπληρώσει το έλεος Του προς τους πατέρες μας και να θυμηθεί την Αγία Διαθήκη Του. Τον όρκο τον οποίο ορκίστηκε στον Αβραάμ τον πατέρα μας, ότι θα δώσει σε εμάς να ελευθερωθούμε από τους εχθρούς μας και χωρίς φόβο να Τον λατρεύουμε. Σαν άνθρωποι που του ανήκουμε και πράττουμε το σωστό ενώπιον Του σε όλη μας την ζωή. Και συ παιδί, προφήτης του Υψίστου θα ονομαστείς. Γιατί θα προπορευτείς πριν από τον Κύριο για να του ετοιμάσεις τον δρόμο. Κάνοντας γνωστό στο λαό την σωτηρία, μέσω της συγχώρεσης των αμαρτιών τους. Με τα σπλάχνα της συγχώρεσης του Θεού μας, με τα οποία μας επισκέφτηκε κι έκανε να λάμψει ένα φως από ψηλά. Για να φωτίσει όλους αυτούς που ζούνε στο σκοτάδι και κάτω από του θανάτου την σκιά. Για να οδηγήσει τα βήματά μας στον δρόμο της ειρήνης". 

 

Και το παιδί ο Ιωάννης μεγάλωνε και το πνεύμα του δυνάμωνε. Κι έμενε στις ερήμους, μέχρι την ημέρα που έπρεπε να εμφανιστεί στον λαό Ισραήλ.

Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ 

 

Όταν η Μαριάμ επέστρεψε στο σπίτι της στη Γαλιλαία, ήταν πλέον τριών μηνών έγκυος. Για τον αρραβωνιαστικό της τον Ιωσήφ ήταν πολύ δύσκολο να πιστέψει το γεγονός. Επειδή όμως ήταν δίκαιος, κράτησε το μυστικό κρυφό και προσπάθησε να βρει τρόπο να τη διώξει κρυφά. Εκείνο το βράδυ ο άγγελος του Κυρίου παρουσιάστηκε σε όνειρο και του είπε: "Ιωσήφ, γιέ του Δαβίδ, μη φοβηθείς να παραλάβεις Μαριάμ την γυναίκα σου, γιατί το μωρό που είναι μέσα της προέρχεται από το Άγιο Πνεύμα. Θα γεννήσει ένα γιο κι εσύ θα το ονομάσεις Ιησού, επειδή αυτός θα σώσει το λαό του από τις αμαρτίες τους". Αμέσως στο επόμενο πρωί μόλις σηκώθηκε από τον ύπνο, έκανε ακριβώς ότι τον διέταξε ο άγγελος και παρέλαβε την Μαριάμ για γυναίκα του. Παντρεύτηκαν, όμως εκείνος δεν κοιμήθηκε μαζί της μέχρι την ημέρα που εκείνη γέννησε τον πρώτο της γιο. Μάλιστα με αφορμή ένα διάταγμα που ήρθε από τον Καίσαρα Αύγουστο να απογραφεί όλη η αυτοκρατορία, ο Ιωσήφ πήρε την Μαριάμ και φύγανε από τη Ναζαρέτ για να πάνε στη Βηθλεέμ, επειδή η δική του καταγωγή ήτανε από τη φυλή του Δαβίδ

 

Βρισκόντουσαν στην Βηθλεέμ όταν συμπληρώθηκαν οι μέρες της Μαριάμ για να γεννήσει τον πρώτο της γιο. Κι επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμος χώρος στο δωμάτιο για να ξαπλώσει μαζί με το μωρό, πήρε το βρέφος και το σπαργάνωσε στην φάτνη που είχαν για τα οικόσιτα ζώα. Τη βραδιά της γέννησης του Ιησού στρατιές αγγέλων στον ουρανό υμνούσαν τον Θεό κι έλεγαν: "Δόξα στον ύψιστο Θεό και ειρήνη στην γη, στους ανθρώπους ευδοκία". 

 

Κάποιοι βοσκοί βρίσκονταν στους αγρούς και φύλαγαν νυκτερινές βάρδιες στα κοπάδια τους. Σε αυτούς ο Θεός τους άνοιξε τα μάτια εκείνη την νύχτα για να δούνε τις στρατιές των αγγέλων.  Κατατρόμαξαν από την θεϊκή λαμπρότητα του αγγέλου που τους παρουσιάστηκε μπροστά τους, όμως ο άγγελος τους είπε: "Μη φοβάστε! Γιατί έχω να σας πω ένα χαρμόσυνο άγγελμα που θα γεμίσει με χαρά όλον τον κόσμο! Γιατί σήμερα γεννήθηκε σε σας, στην πόλη Δαβίδ, Σωτήρας ο οποίος είναι Χριστός ο Κύριος. Κι αυτό είναι για σας το σημείο για να πιστέψετε. Θα πάτε και θα βρείτε το μωρό σπαργανωμένο, ξαπλωμένο μέσα σε μία φάτνη". 

 

Την ίδια στιγμή υπήρχαν στην ανατολή και κάποιοι σοφοί μάγοι. Ο Δανιήλ, ο οποίος στην εποχή του ήταν αρχηγός όλων των μάγων και των μάντεων της Βαβυλώνας, είχε προφητεύσει με ακρίβεια πως από την διαταγή να ανοικοδομηθεί η κατεστραμμένη Ιερουσαλήμ μέχρι τον Μεσσία θα μεσολαβούσαν 483 χρόνια. Όταν ο Θεός τους άνοιξε τα μάτια κι είδαν την Δόξα Του Κυρίου που έλαμπε εκείνη τη νύχτα, οι σοφοί μάγοι ήξεραν ότι ο βασιλιάς αυτός που γεννήθηκε είναι διαφορετικός από όλους τους άλλους βασιλιάδες. Η δικιά Του βασιλεία θα είναι βασιλεία αιώνιος, βασιλεία που δεν θα παρέλθει ποτέ. Η βασιλεία Του κι η εξουσία Του δεν θα φθαρεί εις τον αιώνα. Αποφάσισαν λοιπόν αμέσως να κάνουν τις απαραίτητες ετοιμασίες για να πάνε στην Ιερουσαλήμ να προσκυνήσουν τον καινούργιο βασιλιά. 

 

Όταν οι άγγελοι έφυγαν στον ουρανό, οι βοσκοί πήγαν τρέχοντας στην Βηθλεέμ. Βρήκαν την Μαριάμ και τον Ιωσήφ και το βρέφος σπαργανωμένο στην φάτνη. Όταν τους είδαν, τους είπαν όλα όσα τους είπε ο άγγελος για το παιδί. Όλοι όσοι άκουσαν έμειναν κατάπληκτοι μ' αυτά που τους είπαν οι βοσκοί κι η Μαριάμ διατηρούσε όλα αυτά τα λόγια στην καρδιά της και τα σκεφτόταν συνεχώς. Οι βοσκοί γύρισαν πίσω δοξάζοντας και υμνώντας τον Θεό για όλα όσα άκουσαν και είδαν, επειδή ήταν όλα όπως ακριβώς τους είχε ειπωθεί. 

Ο ΣΙΜΕΩΝ ΚΙ Η ΑΝΝΑ ΣΤΟΝ ΝΑΟ

8 μέρες μετά, έκαναν στο μωρό περιτομή και το ονόμασαν Ιησού σύμφωνα με την εντολή που είχε δώσει ο άγγελος. Κι όταν συμπληρώθηκαν, σύμφωνα με τον Νόμο, οι 40 μέρες του καθαρισμού της Μαριάμ, πήγαν στην Ιερουσαλήμ για να παρουσιάσουν το μωρό στο ναό, αφού αυτή ήταν η εντολή του Κυρίου. Για κάθε αρσενικό που θα γεννιέται θα ονομάζεται Άγιο ενώπιον του Κυρίου και θα προσφέρεται θυσία ένα ζευγάρι τρυγόνια ή δύο μικρά περιστέρια. 

 

Στο ναό υπήρχε ένας άνθρωπος δίκαιος, ο Συμεών, ο όποιος περίμενε την παρηγοριά του Ισραήλ. Το Πνεύμα το Άγιο ήταν πάνω σε αυτόν και του είχε αποκαλύψει ότι δεν θα πεθάνει μέχρι να δει τον Μεσσία. Την ώρα λοιπόν που ο Ιωσήφ με την Μαριάμ ήρθαν στον ναό για να κάνουν όλα τα γεγραμμένα στον Νόμο, το Πνεύμα το Άγιο οδήγησε τον Συμεών να έρθει στο ιερό. Πήρε τον Ιησού, τον αγκάλιασε, κι ευλογώντας τον Θεό είπε: "Κύριε, τώρα μπορείς να αφήσεις τον δούλο σου να πεθάνει ειρηνικά, σύμφωνα με αυτά που του έχεις υποσχεθεί, γιατί τα μάτια μου είδαν τον Σωτήρα Σου, αυτόν που ετοίμασες ενώπιον όλων των λαών. Φως που θα φωτίσει όλα τα έθνη και δόξα του λαού Σου Ισραήλ ". Και τότε ο Συμεών είπε προς τη Μαριάμ: "Αυτός θα γίνει αιτία πτώσης ή ανάστασης πολλών μέσα στον Ισραήλ. Θα είναι μάλιστα σημείο αντιλεγόμενο για να φανερωθούν οι πραγματικές διαθέσεις πολλών. Κι εσένα, τη δικιά σου ψυχή μαχαίρι θα τη διαπεράσει". 


Και υπήρχε και μία προφήτισσα, η Άννα. Αυτή ήτανε πάρα πολύ μεγάλη στην ηλικία της, πάνω από 100 χρόνων. Είχε ζήσει 7 χρόνια με τον άντρα της και πλέον ήταν 84 χρόνια χήρα. Αυτή δεν έφευγε ποτέ από το ιερό, αλλά έμενε εκεί κάθε μέρα και κάθε νύχτα, λατρεύοντας τον Θεό με νηστείες και προσευχές. Κι εκείνη λοιπόν φτάνοντας εκείνη την ώρα, δοξολογούσε τον Κύριο και μιλούσε για το παιδί σε όλους όσοι στην Ιερουσαλήμ περίμεναν την λύτρωση. 

 

ΟΙ ΜΑΓΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ 

 

Η Μαριάμ κι ο Ιωσήφ ζούσαν ακόμη στη Βηθλεέμ όταν έφτασαν οι μάγοι από την ανατολή. Αυτοί πήγαν πρώτα στα Ιεροσόλυμα και προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση στην πόλη, ρωτώντας, "Που είναι ο βασιλιάς των  Ιουδαίων που γεννήθηκε; Γιατί εμείς, την βραδιά που γεννιόταν, είδαμε το αστέρι του στην ανατολή, κι ήρθαμε εδώ για να Τον προσκυνήσουμε". Ο βασιλιάς Ηρώδης ταράχτηκε πάρα πολύ που κάποιος άλλος βασιλιάς ήρθε να πάρει τη θέση του. Φώναξε όλους τους αρχιερείς και τους γραμματείς του Ναού για να μάθει που γεννιέται ο Μεσσίας. Αυτοί του είπαν αμέσως πώς ο Μεσσίας ο Χριστός θα γεννηθεί στη Βηθλεέμ, αφού είναι γραμμένο από τον προφήτη ότι "Κι εσύ Βηθλεέμ, γη Ιούδα, δεν είσαι καθόλου ελάχιστη μεταξύ των πόλεων του Ιούδα, αφού από εσένα θα έρθει ο Ηγούμενος ο οποίος θα ποιμάνει τον λαό μου τον Ισραήλ". Τότε Ηρώδης κάλεσε κρυφά τους μάγους κι αφού εξακρίβωσε πότε ακριβώς είδαν το αστέρι, τους είπε να πάνε στη Βηθλεέμ να ψάξουν για το παιδί κι όταν το βρουν να επιστρέψουν και να του πουν που βρίσκεται για να πάει κι αυτός να το προσκυνήσει. 


Φεύγοντας οι μάγοι από το παλάτι, μπροστά τους εμφανίστηκε πάλι το αστέρι που είχαν δει όταν βρίσκονταν στην ανατολή και χάρηκαν πολύ μεγάλη χαρά! Το αστέρι τους οδήγησε ακριβώς να φτάσουν στο σπίτι που κατοικούσε ο Ιησούς ο οποίος ήταν πια παιδί. Τον βρήκαν μαζί με τη Μαριάμ τη μητέρα του και πέφτοντας στο πάτωμα τον προσκύνησαν. Άνοιξαν τους θησαυρούς που είχαν μαζί τους και του προσέφεραν πολλά δώρα. Χρυσό και Λιβάνι και Σμύρνα. Εκείνο το βράδυ ο Θεός τους μίλησε με όνειρο και τους είπε να μην ξαναπάνε από τον Ηρώδη αλλά από άλλο δρόμο να επιστρέψουν στην χώρα τους.


Όταν έφυγαν οι μάγοι, ο άγγελος του Κυρίου εμφανίστηκε και στον Ιωσήφ σε όνειρο και του είπε: "Σήκω, πάρε το παιδί και τη μητέρα του και φύγε στην Αίγυπτο. Και να είσαι εκεί μέχρι να σου πω. Γιατί ο Ηρώδης θα ζητήσει το παιδί για να το σκοτώσει".  Κι ο Ιωσήφ σηκώθηκε μέσα στη νύχτα και κρυφά πήρε τη Μαριάμ και το παιδί και έφυγε για την Αίγυπτο. Κι έμεινε εκεί μέχρι να πεθάνει ο Ηρώδης. 

 

Ο Ηρώδης βλέποντας ότι οι μάγοι τον κορόιδεψαν, θύμωσε πάρα πολύ. Έδωσε εντολή στους στρατιώτες του και σκότωσαν όλα τα παιδιά, όχι μόνο στη Βηθλεέμ αλλά και στα περίχωρα της, από 2 ετών και κάτω σύμφωνα με τον καιρό που εξακρίβωσε ότι οι μάγοι είχαν δει το αστέρι στην ανατολή. 

 

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΝΑΖΑΡΕΤ

 

Ο Ιωσήφ με την Μαριάμ και τον Ιησού έμειναν στην Αίγυπτο μέχρι τον καιρό που πέθανε ο Ηρώδης. Και τότε ο άγγελος φάνηκε πάλι στο όνειρο του Ιωσήφ και του είπε: "Τώρα μπορείς να πάρεις το παιδί και τη μητέρα του και να πας στη γη Ισραήλ, γιατί πέθαναν όλοι αυτοί που ζητούσαν την ψυχή του παιδιού". Ο Ιωσήφ σηκώθηκε και φεύγοντας από την Αίγυπτο επέστρεψε στον Ισραήλ, ακούγοντας όμως ότι στην Ιουδαία βασιλεύει ο Αρχέλαος ο γιος του Ηρώδη φοβήθηκε να πάει πάλι στη Βηθλεέμ. Και το βράδυ στο όνειρό του ο Θεός του αποκάλυψε ότι έπρεπε να πάει στα μέρη της Γαλιλαίας. Ήρθε λοιπόν πάλι και κατοίκησε στη Ναζαρέτ, κι έτσι εκπληρώθηκε η προφητεία που έλεγε ότι θα ονομαστεί Ναζωραίος. Και το παιδί ο Ιησούς μεγάλωνε και γινόταν δυνατός στο πνεύμα. Γέμιζε σοφία κι η χάρις του Θεού ήταν πάνω του.

 

Κάθε χρόνο ο Ιωσήφ κι η Μαριάμ πήγαιναν στην Ιερουσαλήμ για να γιορτάσουν το Πάσχα. Όταν ο Ιησούς ήταν 12 ετών πήγαν πάλι στην Ιερουσαλήμ σύμφωνα με το έθιμο της γιορτής. Κι όταν τελείωσαν οι μέρες, κι ενώ επέστρεφαν, το παιδί έμεινε πίσω στην Ιερουσαλήμ. Και δεν το κατάλαβε ο Ιωσήφ κι η μητέρα του αφού νόμιζαν ότι ο Ιησούς ήταν κάπου στη συνοδεία. Περπατώντας δρόμο μιας ολόκληρης μέρας τον έψαχναν ανάμεσα στους συγγενείς και τους φίλους, χωρίς όμως τελικά να τον βρουν. Τότε αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ιερουσαλήμ και τον έψαχναν για τρεις ολόκληρες μέρες. Τελικά τον βρήκαν μέσα στο ιερό, να κάθεται μαζί με τους διδασκάλους και να τους ακούει και τους ρωτάει. Απορούσαν λοιπόν αυτοί που τον άκουγαν πού έβρισκε αυτή τη σύνεση κι αυτές τις απαντήσεις. Και καθώς τον είδαν απόρησαν πολύ και του είπε η μητέρα του, "Παιδί μου, γιατί το έκανες αυτό σε μας; Κοίτα, κι εγώ κι ο πατέρας σου πάρα πολύ λυπημένοι σε ψάχνουμε". Κι εκείνος τους είπε, "Γιατί με ψάχνετε; Δεν ξέρατε ότι πρέπει να βρίσκομαι στο σπίτι του πατέρα μου;"


Και μπορεί αυτοί να μην κατάλαβαν τα λόγια που τους είπε ο Ιησούς, όμως σηκώθηκε και πήγε στη Ναζαρέτ. Κι ήταν υπάκουος στους γονείς του κατά πάντα. Και καθώς ο Ιησούς μεγάλωνε, γινόταν κάθε μέρα και καλύτερος σε σοφία, σε ηλικία, σε χάρη μπροστά στο Θεό και μπροστά στους ανθρώπους.